Ako bábätko ochutnáva svet cez plodovú vodu
Ako bábätko ochutnáva svet cez plodovú vodu
Tehotenstvo je fascinujúcim obdobím, počas ktorého sa v tele ženy odohráva množstvo zázračných procesov. Jedným z menej známych, no mimoriadne zaujímavých javov, je schopnosť plodu ochutnávať plodovú vodu. Áno, ešte predtým, než sa bábätko narodí, začína vnímať chute – a to vďaka vyvíjajúcim sa chuťovým receptorom, ktoré sa aktivujú už v druhom trimestri tehotenstva.
Ako plod ochutnáva plodovú vodu
Plodová voda je tekutina, ktorá obklopuje bábätko v maternici. Jej hlavnou úlohou je chrániť plod pred nárazmi, udržiavať stabilnú teplotu a umožňovať voľný pohyb. Okrem toho však slúži aj ako médium, cez ktoré sa k plodu dostávajú rôzne chute.
Chuťové receptory sa začínajú formovať už v prvých týždňoch tehotenstva, no ich funkčnosť sa naplno rozvíja približne od 20. týždňa. V tomto období plod pravidelne prehĺta plodovú vodu, čím si trénuje tráviaci systém a zároveň vníma jej chuť.
Chuť závisí od stravy matky
Zloženie plodovej vody sa mení podľa toho, čo matka konzumuje. Rôzne látky z potravy sa dostávajú do krvného obehu a následne aj do plodovej vody. To znamená, že ak žena zje napríklad cesnak, vanilku, mäso alebo ovocie, tieto chute sa môžu preniesť do prostredia, v ktorom sa plod nachádza.
Typické chute, ktoré môže plod vnímať:
- Sladké – napríklad po konzumácii ovocia alebo sladkých jedál
- Horké – pri zelenine ako brokolica či kapusta
- Slané – po slaných pochutinách
- Aromatické – cesnak, cibuľa, bylinky
Tieto chuťové zážitky sú pre plod dôležité, pretože sa predpokladá, že môžu ovplyvniť jeho preferencie po narodení. Deti, ktoré sa v maternici stretli s rôznorodými chuťami, môžu byť neskôr otvorenejšie k novým jedlám.
Význam chuťových zážitkov pre vývoj
Chuťové vnímanie nie je len o potešení – má aj vývinový význam. Pomáha stimulovať nervový systém, podporuje tráviace funkcie a vytvára prvé spojenie medzi matkou a dieťaťom. Plod sa učí reagovať na podnety, čo je základom pre jeho budúce správanie.
Okrem toho, že chuťové receptory reagujú na plodovú vodu, plod môže prejaviť preferenciu – napríklad zvýšenou aktivitou pri sladkej chuti alebo zníženým prehĺtaním pri horkej. Tieto reakcie sú síce jemné, no naznačujú, že bábätko už v maternici začína komunikovať so svetom.
Čo môže urobiť mamička
Ak chce budúca mamička podporiť chuťový vývoj svojho dieťaťa, môže sa zamerať na pestrú a vyváženú stravu. Konzumácia rôznych druhov zeleniny, ovocia, obilnín, mliečnych výrobkov a bielkovín zabezpečí, že plod bude vystavený širokému spektru chutí.
Odporúčania:
- Nebáť sa striedať chute – sladké, slané, horké aj kyslé
- Vyhýbať sa nadmernému množstvu cukru a umelých prísad
- Konzumovať čerstvé potraviny a bylinky
- Piť dostatok vody, aby sa plodová voda pravidelne obnovovala
Chuťové zážitky plodu sú jedným z dôkazov, že vývoj dieťaťa je komplexný a začína oveľa skôr, než si mnohí myslia. Vďaka nim sa bábätko učí vnímať svet, ktorý ho čaká po narodení – a to doslova jedným dúškom.